Zapoznanie studentów z charakterystyką towaroznawczą (skład, jakość,
wartość odżywcza, sposób przechowywania) dostępnych różnorodnych
surowców roślinnych, zwierzęcych i produktów spożywczych.
Omówienie systemów klasyfikacji żywności i zasad jej znakowania.
Zapoznanie z podziałem,
rolą i najczęściej stosowanymi substancjami dodatkowymi w żywności oraz ich
wpływem na zdrowie człowieka.
Zapoznanie z podziałem, rolą i najczęściej stosowanymi substancjami dodatkowymi w żywności oraz ich wpływem na zdrowie człowieka.
Zapoznanie studentów z charakterystyką towaroznawczą (skład, jakość, wartość odżywcza, sposób przechowywania) dostępnych różnorodnych surowców roślinnych, zwierzęcych i produktów spożywczych.
Omówienie systemów klasyfikacji żywności i zasad jej znakowania.
Przedmiot swobodnego wyboru dla studentów kierunku Dietetyka studiów niestacjonarnych.
Zapoznanie studentów z wybranymi zagadnieniami teoretycznymi z zakresu projektowania uniwersalnego.
Uwrażliwienie na tematykę niepełnosprawności i zagadnienia z nią związane.
Przekazanie wiedzy na temat surowców przemysłu spożywczego, produktów spożywczych, operacji i procesów związanych z przetwarzaniem żywności, procesów chemicznych i biotechnologicznych, metod utrwalania żywności, aparatury przemysłu spożywczego, a także materiałów i technik pomocniczych w technologii żywności.