Towaroznawstwo żywności 2024
Siemion Przemysław, dr prof. UJD

Zapoznanie studentów z charakterystyką towaroznawczą (skład, jakość, wartość odżywcza, sposób przechowywania) dostępnych różnorodnych surowców roślinnych, zwierzęcych i produktów spożywczych.
Omówienie systemów klasyfikacji żywności i zasad jej znakowania.

Dozwolone substancje dodatkowe w żywności – kosmetologia 2024
Siemion Przemysław, dr prof. UJD

Zapoznanie z podziałem, rolą i najczęściej stosowanymi substancjami dodatkowymi w żywności oraz ich wpływem na zdrowie człowieka.

Dozwolone substancje dodatkowe w żywności - kosmetologia
Siemion Przemysław, dr prof. UJD

Zapoznanie z podziałem, rolą i najczęściej stosowanymi substancjami dodatkowymi w żywności oraz ich wpływem na zdrowie człowieka.

Towaroznawstwo żywności
Siemion Przemysław, dr prof. UJD

Zapoznanie studentów z charakterystyką towaroznawczą (skład, jakość, wartość odżywcza, sposób przechowywania) dostępnych różnorodnych surowców roślinnych, zwierzęcych i produktów spożywczych.
Omówienie systemów klasyfikacji żywności i zasad jej znakowania.

Projektowanie uniwersalne
Siemion Przemysław, dr prof. UJD

Zapoznanie studentów z wybranymi zagadnieniami teoretycznymi z zakresu projektowania uniwersalnego.
Uwrażliwienie na tematykę niepełnosprawności i zagadnienia z nią związane.

Technologia żywności
Siemion Przemysław, dr prof. UJD

Przekazanie wiedzy na temat surowców przemysłu spożywczego, produktów spożywczych, operacji i procesów związanych z przetwarzaniem żywności, procesów chemicznych i biotechnologicznych, metod utrwalania żywności, aparatury przemysłu spożywczego, a także materiałów i technik pomocniczych w technologii żywności.