Nutrigenomika
Ślęzak- Januszko Kamila, dr

Wprowadzenie do nutrigenomiki: nutrigenomika; nutrigenetyka; proteomika; metabolomika; farmakogenetyka; ekogenetyka; biologia systemów. Genomika organizacja genomu: genomika człowieka; metody i wyzwania w badaniu genomów; przegląd metod sekwencjonowania nowej generacji; zastosowania sekwencjonowania genomów w praktyce; medycyna personalizowana. Epigenetyka metylacja DNA: modyfikacje chromatyny; metody badań epigenetycznych; wpływ środowiska i żywienia na zapis epigenetyczny. Podstawy genetyki populacyjnej: zmienność; odziedziczalność; dziedziczenie wielogenowe; prawo Hardy'eo–Weinberga; dryf genetyczny. Genetyczne podstawy wybranych chorób cywilizacyjnych: cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby neurodegeneracyjne, otyłość, choroby nowotworowe, interwencja żywieniowa i jej molekularne podstawy. Wybrane zagadnienia nutrigenomiki: farmakogenetyka, rola polimorfizmów w farmakologii, genetyczne podstawy niedożywienia i niedoborów żywnościowych, ekogenetyka, osobnicze i populacyjne różnice w przyswajalności nutrientów, rola modyfikacji diety, anemia i jej podstawy genetyczne,  diety „przeciwnowotworowe”.


Przedmiot fakultatywny: Profilaktyka Chorób środowiskowo zależnych i zawodowych
Ślęzak- Januszko Kamila, dr

Kurs ma zapoznać studentów z wiedzą dotyczącą chorób środowiskowo zależnych i zawodowych.

W ramach ćwiczeń student opracowuje karty prac z poszczególnymi jednostkami chorobowymi, na które jest narażony w związku z wykonywanym zawodem.

W ramach wykładów- omówienie chorób  środowiskowo zależnych. wykłady w formie prezentacji multimedialnych

Profilaktyka chorób środowiskowo zależnych i zawodowych
Ślęzak- Januszko Kamila, dr

Student ma zapoznać się profilaktyką i leczeniem chorób zawodowych tj. świerzb, grzybica, WZW B i C, HIV, HPV, grypa, zakażenie bakteryjne.

Student powinien znać choroby środowiskowo zależne tj.choroby nowotworowe, układu krążenia, otyłość, cukrzycę, alergie.

Anatomia i histologia człowieka wykład 22/23
Ślęzak- Januszko Kamila, dr

Wykład (9h) w formie prezentacji multimedialnych:

1. Anatomia i jej miejsce w naukach biologicznych.

2. Narządy, układy, zespoły narządów i organizm jako całość.

3. Budowa i funkcje tkanek: nabłonkowej, łącznej, mięśniowej oraz nerwowej.

4. Powłoka wspólna: zadania i budowa skóry, komórki budujące naskórek, unaczynienie, unerwienie skóry, przydatki skóry. 

5. Zespół narządów ruchu: 

a. kościec i połączenia kości (kość jako narząd, budowa i podział oraz ruchomość i klasyfikacja stawów), 

b. budowa mięśni szkieletowych.

6. Układ krążenia: serce i naczynia krwionośne. 

7. Układ oddechowy.

8. Układ pokarmowy.

9. Układ nerwowy.


Kliniczny Zarys Chorób 22/23
Ślęzak- Januszko Kamila, dr

Wykład w formie prezentacji multimedialnych:

Podstawowe terminy pojęcia w medycynie klinicznej. Podstawowe procesy patologiczne. Mechanizmy obronne i adaptacyjne. Symptomatologia ogólna chorób układu krążenia. Ostre i przewlekłe choroby zapalne – epidemiologia, etiologia, objawy kliniczne, zasady leczenia. Wpływ chorób zapalnych na stan odżywienia. Ostre choroby wirusowe (epidemiologia, objawy, zasady rozpoznawania i leczenia z uwzględnieniem postępowania dietetycznego).Ostre choroby bakteryjne (epidemiologia, objawy, zasady rozpoznawania i leczenia z uwzględnieniem postępowania dietetycznego). Choroby pasożytnicze (epidemiologia, zasady rozpoznawania i leczenia z uwzględnieniem postępowania dietetycznego).Znaczenie nerek w gospodarce wodno-elektrolitowej. Zasady leczenia nerek z uwzględnieniem leczenia dietetycznego. Choroby układu dokrewnego. Przegląd zaleceń dietetycznych w przewlekłych chorobach wątroby. Wrodzone i nabyte niedobory odporności. Leczenie dietetyczne w cukrzycy. Nowotwory układy pokarmowego. Patomechanizm, symptomatologia, diagnostyka i leczenie. Choroby wieku podeszłego. Profilaktyka chorób cywilizacyjnych poprzez stosowanie manipulacji dietetycznych.