Wprowadzenie do nutrigenomiki: nutrigenomika; nutrigenetyka; proteomika; metabolomika; farmakogenetyka; ekogenetyka; biologia systemów. Genomika organizacja genomu: genomika człowieka; metody i wyzwania w badaniu genomów; przegląd metod sekwencjonowania nowej generacji; zastosowania sekwencjonowania genomów w praktyce; medycyna personalizowana. Epigenetyka metylacja DNA: modyfikacje chromatyny; metody badań epigenetycznych; wpływ środowiska i żywienia na zapis epigenetyczny. Podstawy genetyki populacyjnej: zmienność; odziedziczalność; dziedziczenie wielogenowe; prawo Hardy'eo–Weinberga; dryf genetyczny. Genetyczne podstawy wybranych chorób cywilizacyjnych: cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby neurodegeneracyjne, otyłość, choroby nowotworowe, interwencja żywieniowa i jej molekularne podstawy. Wybrane zagadnienia nutrigenomiki: farmakogenetyka, rola polimorfizmów w farmakologii, genetyczne podstawy niedożywienia i niedoborów żywnościowych, ekogenetyka, osobnicze i populacyjne różnice w przyswajalności nutrientów, rola modyfikacji diety, anemia i jej podstawy genetyczne, diety „przeciwnowotworowe”.
Kurs ma zapoznać studentów z wiedzą dotyczącą chorób środowiskowo zależnych i zawodowych.
W ramach ćwiczeń student opracowuje karty prac z poszczególnymi jednostkami chorobowymi, na które jest narażony w związku z wykonywanym zawodem.
W ramach wykładów- omówienie chorób środowiskowo zależnych. wykłady w formie prezentacji multimedialnych
Student ma zapoznać się profilaktyką i leczeniem chorób zawodowych tj. świerzb, grzybica, WZW B i C, HIV, HPV, grypa, zakażenie bakteryjne.
Student powinien znać choroby środowiskowo zależne tj.choroby nowotworowe, układu krążenia, otyłość, cukrzycę, alergie.
Wykład (9h) w formie prezentacji multimedialnych:
1. Anatomia i jej miejsce w naukach biologicznych.
2. Narządy, układy, zespoły narządów i organizm jako całość.
3. Budowa i funkcje tkanek: nabłonkowej, łącznej, mięśniowej oraz nerwowej.
4. Powłoka wspólna: zadania i budowa skóry, komórki budujące naskórek, unaczynienie, unerwienie skóry, przydatki skóry.
5. Zespół narządów ruchu:
a. kościec i połączenia kości (kość jako narząd, budowa i podział oraz ruchomość i klasyfikacja stawów),
b. budowa mięśni szkieletowych.
6. Układ krążenia: serce i naczynia krwionośne.
7. Układ oddechowy.
8. Układ pokarmowy.
9. Układ nerwowy.
Wykład w formie prezentacji multimedialnych:
Podstawowe terminy pojęcia w medycynie klinicznej. Podstawowe procesy patologiczne. Mechanizmy obronne i adaptacyjne. Symptomatologia ogólna chorób układu krążenia. Ostre i przewlekłe choroby zapalne – epidemiologia, etiologia, objawy kliniczne, zasady leczenia. Wpływ chorób zapalnych na stan odżywienia. Ostre choroby wirusowe (epidemiologia, objawy, zasady rozpoznawania i leczenia z uwzględnieniem postępowania dietetycznego).Ostre choroby bakteryjne (epidemiologia, objawy, zasady rozpoznawania i leczenia z uwzględnieniem postępowania dietetycznego). Choroby pasożytnicze (epidemiologia, zasady rozpoznawania i leczenia z uwzględnieniem postępowania dietetycznego).Znaczenie nerek w gospodarce wodno-elektrolitowej. Zasady leczenia nerek z uwzględnieniem leczenia dietetycznego. Choroby układu dokrewnego. Przegląd zaleceń dietetycznych w przewlekłych chorobach wątroby. Wrodzone i nabyte niedobory odporności. Leczenie dietetyczne w cukrzycy. Nowotwory układy pokarmowego. Patomechanizm, symptomatologia, diagnostyka i leczenie. Choroby wieku podeszłego. Profilaktyka chorób cywilizacyjnych poprzez stosowanie manipulacji dietetycznych.