1. Poznanie podstawowych określeń z dietetyki.
2. Rola węglowodanów w organizmie i ich pochodzenie.
3. Białka, pochodzenie i rola w organizmie.
4. Rola tłuszczów w organizmie i ich źródła.
5. Elementy mineralne i witaminy w diecie.
6. Rola wody w organizmie i odwodnienie.
7. Bilanse żywieniowe.
8. Zasady opracowywania jadłospisów w tym dla sportowców.
9. Rodzaje stosowanych diet.
10. Choroby cywilizacyjne związane z odżywianiem.
Forma zaliczenia przedmiotu - pozytywnie zdane kolokwium (pytania zamknięte- testowe i otwarte) z treści prezentowanych na wykładzie.
Wykład:
Wprowadzenie do pediatrii. Odrębności trawienia i wchłaniania u dzieci. Ocena stanu
odżywienia. Preparaty mlekozastępcze stosowane w żywieniu niemowląt. Leczenie
dietetyczne w ostrej i przewlekłej biegunce. Leczenie dietetyczne w alergiach i
nietolerancjach pokarmowych. Żywienie w celiakii. Karmienie naturalne niemowląt.
Preparaty odżywcze stosowane w żywieniu niemowląt zdrowych. Karmienie sztuczne.
Schemat żywienia. Żywienie niemowląt urodzonych przedwcześnie. Żywienie dzieci w
wieku 1-3 lat. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Postępowanie
dietetyczne w zaburzeniach przemiany aminokwasów, węglowodanów u dzieci. Żywienie
dzieci w cukrzycy. Zasady postępowania dietetycznego w otyłości u dzieci. Postępowanie
dietetyczne w hiperlipidemiach. Żywienie w chorobach przełyku, chorobie wrzodowej i w
zaparciach u dzieci. Żywienie w chorobach trzustki u dzieci. Mukowiscydoza. Leczenie
żywieniowe w nieswoistych zapaleniach jelit. Diety stosowane w pediatrii, klasyfikacja diet,
podział ilościowy i jakościowy diet, podział ze względu na wskazania kliniczne u dzieci.
Zasady leczenia dojelitowego i pozajelitowego u dzieci.