Kurs ma na celu zapoznanie studentów z warunkami przechowywania surowców rolno - spożywczych oraz zmianami biologicznymi,
biochemicznymi i chemicznymi zachodzącymi w czasie przechowywania
surowców w różnych warunkach. Przedmiot dotyczy technologii
przechowywania zarówno surowców pochodzenia roślinnego: ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców, jak i zwierzęcego : mięso, mleko, jaja. Wyjaśnia czynniki wpływające na trwałość przechowalniczą, środki przedłużające trwałość przechowalniczą oraz znaczenie łańcucha chłodniczego w przechowywaniu surowców i produktów roślinnych. Warunki i sposoby przechowywania owoców i warzyw.
Celem wykładów jest zapoznanie studentów z cechami surowców wpływającymi na jakość produktów spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem jakości mąki i surowców zbożowych, właściwości owoców i warzyw i ich znaczenia przetwórczego, właściwości i przetwórstwa mleka oraz jakości otrzymywanych produktów mlecznych, a także cech jakościowych mięsa, ich znaczenia technologicznego i wpływu na produkt finalny.