Biotechnologia żywności - WYKŁAD - Studia niestacjonarne (Produkcja i Marketing Żywności)
Żarski Arkadiusz, dr

Wykład dla studentów kierunku Produkcja i Marketing Żywności.

Tematyka wykładu:

1. Pojęcie biotechnologii żywności i żywności funkcjonalnej

2. Wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii żywności

3. Biotechnologia w przemyśle mleczarskim – produkcja masła, mlecznych napojów fermentowanych i serów

4. Produkcja pieczywa i napojów alkoholowych

5. Biotechnologia w przemyśle mięsnym

6. Produkcja fermentowanych warzyw i żywności orientalnej


Biotechnologia żywności - WYKŁAD - Studia niestacjonarne (Dietetyka)
Żarski Arkadiusz, dr

Wykład dla studentów kierunku Dietetyka.

Tematyka wykładu:

1. Pojęcie biotechnologii żywności i żywności funkcjonalnej

2. Wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii żywności

3. Biotechnologia w przemyśle mleczarskim – produkcja masła, mlecznych napojów fermentowanych i serów

4. Produkcja pieczywa i napojów alkoholowych

5. Biotechnologia w przemyśle mięsnym

6. Produkcja fermentowanych warzyw i żywności orientalnej