Zapoznanie studentów z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy w pracy, uczelni i srodowisku życia.
Cele przedmiotu:
Poznanie zasad funkcjonowania współczesnego rynku usług turystycznych i rekreacyjnych.
Przekazanie studentom wiedzy na temat funkcjonowania przedsiębiorstw turystycznych i rekreacyjnych
Wykształcenie umiejętności analizy i zrozumienia mechanizmów ekonomicznych i obecnej sytuacji gospodarczej kraju wpływających na rynek usług turystycznych i rekreacyjnych
1. Wyposażenie studentów w wiedzę o zasadach funkcjonowania turystyki i rekreacji osób niepełnosprawnych i osób starszych.
2. Ukazanie znaczenia infrastruktury turystycznej i rekreacyjnej do potrzeb osób niepełnosprawnych.
3. Uwrażliwienie studentów na problemy osób z niepełnosprawnością oraz osób stars
Zapoznanie studentów z zasadami i mechanizmami zarzadzania eventami.
Przekazanie wiedzy w zakresie organizacji, prowadzenia i rozliczania eventów w turystyce i rekreacji.
Nabycie przez studenta wiedzy dotyczącej kształtowania oferty i rozliczania eventów.
Zapoznanie studentów z podstawami ergonomii, zasadami i przepisami BHP, prawami i obowiązkami pracodawcy i pracownika
Zapoznanie studentów z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy
Europejska, krajowa, regionalna i lokalna polityka zatrudnienia;
Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy;
Ustawa z dnia 13 czerwca 2003 r. o zatrudnieniu socjalnym;
Promocja zatrudnienia;
Wsparcie zatrudnienia poza Publicznymi Służbami Zatrudnienia;
Aktywne wsparcie.
Przekazanie studentom wiedzy na temat idei kształcenia przez całe życie i edukacji osób starszych |
Zapoznanie studentów z podstawowymi pojeciami ergonomii oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pra.cy, obowiązkami pracodawcy i pracowników