Dynamiczny rozwój innowacyjnych technologii żywnościowych redefiniuje współczesne podejście do produkcji i konsumpcji żywności. Wśród kluczowych obszarów badań znajdują się mięso hodowane in vitro, jadalne owady jako alternatywne źródło białka, a także mikroalgi i glony klasyfikowane jako tzw. superfoods.
Nowoczesne strategie, takie jak upcykling, zero waste i GMO, odgrywają istotną rolę w zrównoważonej produkcji żywności, podobnie jak rozwój roślinnych zamienników nabiału i mięsa. W kontekście przyszłości żywienia analizowane są również posiłki w proszku, optymalizacja żywienia astronautów oraz innowacyjne źródła tłuszczów, np. olej z mikroalg.
Na zajęciach poruszane będą również tematy, czy możliwe jest połączenie postępu technologicznego z ekologicznym modelem produkcji żywności oraz jak nowoczesne technologie wpływają na wartość odżywczą, bezpieczeństwo i dostępność żywności?
Zajęcia z przedmiotu "Badania konsumenckie" dla studentów kierunku "Żywienie człowieka i dietetyka" na studiach stacjonarnych. Przedmiot obejmuje omówienie tematów:
Ankieta i wywiad jako narzędzia w badaniach konsumenckich.
Media społecznościowe jako źródło wiedzy na temat konsumentów żywności – analiza trendów
Czy opakowanie i etykieta definiuje produkt spożywczy? Wpływ designu na wybory konsumentów
Badanie preferencji smakowych i reakcji konsumentów na produkty spożywcze
Zajęcia z przedmiotu "Żywność nowej generacji" dla studentów kierunku "Dietetyka" na studiach niestacjonarnych. Przedmiot przewiduje omówienie tematów związanych z żywnością wygodną i funkcjonalną, żywnością genetycznie modyfikowaną, nanożywnością oraz suplementami diety.