Toksykologia i zanieczyszczenia żywności_Konwersatorium
Mojska Hanna, dr hab. prof UJD

Toksykologia żywności: Związki toksyczne w żywności - źródła zanieczyszczeń, wpływ na zdrowie człowieka, ocena narażenia i ryzyko dla zdrowia związane z obecnością związków toksycznych w żywności i w diecie. W trakcie konwersatorium, w ramach samodzielnej pracy, studenci poznają różne rodzaje związków toksycznych obecnych w żywności, jako efekt m.in. metabolizmu roślin, zanieczyszczenia środowiska i procesów technologicznych. Poznają mechanizmy działania i ryzyko dla zdrowia człowieka związane z pobraniem związków toksycznych z żywnością. Zapoznają się z możliwością wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce m.in. w w planowaniu strategii zapobiegania zanieczyszczenia żywności związkami toksycznymi. Student potrafi ocenić, które produkty żywnościowe mogą być źródłem związków toksycznych w diecie oraz potrafi zaplanować działania mające na celu zapobieganie powstawaniu zanieczyszczeń.